Maria Goretti

Goretti Maria 1890-ben született Olaszorszagban, egy 6 gyerekes szegeny paraszt csalad 3. gyermekekekent. 9 eves volt, amikor a csalad korulmenyei meg rosszabbra fordultak: az edesapa meghalt malariaban.

Maria anyja atvette az apa helyet a mezei munkaban, mig a kis Maria az anya helyebe lepett az arvak gondozasaban. A csalad a grof birtokan vegzett munkabol elt, amiben egy Giovanni Serenelli nevu emberrel es annak kamasz fiaval, Alessandro -val egyutt vettek reszt. Serenelli ur a bevetel nagy reszet megtartotta a maga szamara, a Goretti csaladot szegenysegben es sokszor ehezesben hagyva.

A nehezsegek dacara Maria megtett minden tole telhetot. Ha a szomszedok vagy joszivu kereskedok megkinaltak Mariat valamivel, o azt mindig hazavitte es megosztotta testvereivel.

Maria nem csak kedves es okos volt, hanem szep is, gesztenyebarna hajaval, finom kis arcaval.

A kislany gyakran ment a szomszedos faluba tojast es csirket arulni, es bevasarolni a csalad szamara. Ilyenkor meglatogatta a Miasszonyunk szentelyt is. Mivel csalad nagyon szegeny volt, es nem tudott miset fizetni, Maria a rozsafuzer 5 titkat mondogatta minden este edesapja lelki udveert.

1902 juniusaban a 20 esztendos Alessandro Serenelli parancsolgatni kezdett a 11 eves Marianak, csupa olyan dolgot kert tole, amit az nem tudott az o teljes megelegedesre teljesiteni, igy azutan a kis Maria bizony gyakran sirt. Ugyancsak ekkor kezdett Alessandro Marianak ajanlatokat tenni, amit a kislany mindannyiszor visszautasitott, de sajnos nem mert rola szolni edesanyjanak.

1902 julius 5-en Alessandro arra utasitotta Mariat, hogy javitsa meg az inget. Mikor Maria nekilatott a foltozasnak - kozben kishugara, Theresa-ra is felugyelve - Alessandro hirtelen felugrott, es Mariat a haloszobaba tuszkolta, az ajtot pedig magukra zarta. Azt kovetelte tole, hogy ezuttal engedjen.  Maria ellenkezett, hogy bun az, amit ker tole. Alessandro duhbe gurulva kest ragadott, es 14 szurassal megsebesitette a lany szivet, tudejet es belet, majd vissamenekult a sajat haloszobajaba, es alvast szinlelt.

A foldon fekvo Mariat akkor fedezte fel a csalad, amikor a kis Theresa felebredt es sirni kezdett. Meg 20 oran keresztul szenvedett egy korhazban, ahol mutetet hajtottak vegre rajta, minden erzestelenites nelkul. Amikor megkerdeztek, megbocsajt-e gyilkosanak, azt valaszolta: "Igen, Jezus iranti szeretetembol megbocsajtok neki, es azt kivanom, hogy legyunk egyutt a mennyorszagban." Július 6-an halt meg.

A semmi megbanast nem tanusito Alessandro-t elfogtak es 30 ev bortonre iteltek. Buntetesenek nyolcadik eveben latomasa volt Mariarol. Agy kertet latott, ahol egy fiatal lany feher ruhaban liliomot szedett, közben mosolygott, es kozeledett fele. Arra biztatta, hogy fogadjon el tole egy csokorral. Ahogy atvette a csokrot, minden szal liliom feher szinu langga valtozott. Maria ekkor eltunt.

Alessandro ettol kezdve teljesen megvaltozott. Mikor 27 ev utan szabadult, elso utja Maria anyjahoz vezetett, hogy bocsanataert esdekeljen. Azutan egy kapucinus kolostorban kerteszkent kapott munkat, es elete vegeig ott is maradt.

30 masik tanuval egyutt Alessandro is bizonysagot tett Maria szentte avatasaert. 1950-ben tortent meg a kanonizacio, a szertartason negyedmillo ember vett reszt, koztuk Maria anyja is. Ez volt az elso eset, hogy anya resztvett gyermeke szentte avatasan.

Ahogyan az Oxford Dictionary of Saints megemliti, Maria oltarra emelese annak a szamtalan bator ferfinak, nonek es gyermeknek is szol, aki inkabb a halalt valasztotta a megalaztatassal szemben.

-Dave Kopel
 

Share this page:

| More

 

Kopel RSS feed Click the icon to get RSS/XML updates of this website, and of Dave's blog posts.

Follow Dave on Twitter.

Search Kopel website:

Make a donation to support Dave Kopel's work in defense of constitutional rights and public safety.
Donate Now!

Nothing written here is to be construed as necessarily representing the views of the Independence Institute or as an attempt to influence any election or legislative action. Please send comments to Independence Institute, 727 East 16th Ave., Colorado 80203. Phone 303-279-6536. (email) webmngr @ i2i.org

Copyright © 2014